luni, 17 august 2009

Fiecare cum vede

Aseara am audiat pe radio cultural, piesa Fiecare cum vede de Luigi Pirandello. Daca o gasesc, o sa o pun si eu spre deliciul vostru.

Piesa a fost foarte interesanta si deasemenea m-a tinut intr-un suspans perpetuu, de la inceput pana la sfarsit.
O familie de sef de prefect, doreste cu ardoare sa afle ce se intampla cu doamna Frola, vecina lor. Dupa ei se intampla ceva ciudat, deoarece fiica ei este tinuta prizoniera de catre sotul ei, domnul Pontza.

Domnul Pontza lucreaza si el la prefectura si pana la urma vine la familia (sincer i-am uitat numele, emisiunea este la intre 1:30 si 3:30) si depune o marturie despre cele ce se intampla. El spune ca doamna Frola este nebuna, deoarece fiica ei a murit, iar el s-a recasatorit, insa doamna Frola crede ca este fiica ei, iar pentru a o tine intr-o stare mintala cat mai apropiata de normalitate, domnul Pontza ii joaca jocul.

Dupa ce Pontza depune acesta marturie, vine si doamna Frola, care la randul ei, depune si ea o marturie. Ea banuieste ceea ce a zis Pontza, si il contrazice, zice ca el e cel nebun si ca sotia lui a murit.

Evident, nimeni nu putea a junge la o concluzie, doar Lamberto (personajul stralucit din acesta piesa) este cel care vine cu ideeile si pana la urma cazul se rezolva cu ajutorul lui. El propune intial ca familia sa fie lasata in pace, asa cum traiesc ei, nu e treaba altora sa stie daca totul este in regula. Nimeni nu i-a acceptat ideea si pana la urma, tot el, propune sa se discute si cu singura persoana cu care inca nu s-a discutat, recte cu fiica doamnei Frola, adica sotia domnului Pontza.

La auzul acestei propuneri, domnul Pontza devine agitat si mai ca o ia razna, dar pana la urma este de acord, cu o singura conditie, ca doamna Frola sa nu fie de fata.
Dupa ce pleaca domnul Pontza dupa sotia lui sa o aduca in apartamentul familiei, apare si doamna Frola. Toti o roaga insistent sa plece, fara sa ii spuna motivul, pana la urma ii spune ca trebuie sa plece deoarece vine domnul Pontza. Nu apuca sa plece insa si apare domnul Pontza, impreuna cu sotia lui.

La aparitia sotiei, doamna Frola o ia un pic razna. Fiica, vazand ce a cauzat odata cu venirea ei declara urmatoarele : Eu sunt fiica doamnei Frola...si ce-a de-a doua sotie a domnului Pontza!

Un comentariu:

  1. O puteti asculta aici...


    https://www.mixcloud.com/teatru-radiofonic/luigi-pirandello-fiecare-cum-vede-1980/

    RăspundețiȘtergere