joi, 20 august 2009

Mantaua - text Nikolai Vasilievici Gogol

Piesa este destul de frumoasa, insa nu foarte ! Spre sfarsitul piesei piesa ia o intorsatura neasteptata.

Totul incepe cu o familie de functionari de rang inalt, care vorbesc despre un om prapadit si vai mama lui. Numele lui este Akaki Akakievici Başmacikin,iar pe numele lui aveau sa se faca foarte multe glume nesarate, acesta raspunzand doar cu "De ce ma necajiti ? Lasati-ma in pace!"

Akaki era doar un simplu functionar titular, un copiator, insa nimeni nu i se adresa cu respect. Era traumatizat din cauza aceasta, seful lui, de fiecare data i se adresa foarte brutal "Copie Akaki!". Pe seama mantalei lui se faceau deasemenea foarte multe glume.
Akaki era un om sarac, traia cu doar 400 de ruble pe an, si reusea sa se intretina. Mantaua lui era foarte rara acum, nu il mai apara deloc de ger, iar lumea ii zicea ca umbla in capot, nu in manta.

Dupa ceva timp, se hotaraste sa se duca la croitor, la Petrovici. Akaki, dorea doar cateva petice si cu doua ruble sa rezolve treaba. Insa Petrovici avea alte ganduri, nu dorea cu nici un chip sa ii faca mantaua, pentru ca ar fi in van.
Dupa ceva timp si ceva calcule, Akaki hotaraste sa isi faca o manta noua, dupa cateva sacrificii se duce la Petrovici si impreuna merg sa cumpere stofa si materiale.
Dupa doua saptamani, Akaki are manta noua, iar tot departamentul lui il trateaza altfel. Colegii de breasla, il intreaba daca nu "uda" mantaua, insa Akaki e salvat de clopotel, seful lui da o serata iar acolo va merge si Akaki.

La petrecere, Akaki, bea si cinsteste cu ceilalti oameni, insa pleaca pe la miezul noptii pe furis, ca sa nu il opreasca cineva. In drum spre casa, este jefuit de doi oameni, iar mantaua ii ieste furata.
Speriat, isteric, suparat se duce acasa. Plin de degeraturi si umflat de la lovituri, aceasta incearca sa se duca la politie, dar colegii de breasla il sfatuiesc sa se duca la persoana "importanta".

Persoana "importanta" era seful politiei, dar acesta, in loc sa il ajute cu ceva, ii face o moroala si dojeneala de toate zilele, incat Akaki, face o criza de isterie si acolo.
Akaki ajunge acasa suparat si face o criza de isterie, vorbin prostii si injurand, dar continuand sa spuna variabil "excelenta". Nu dureaza mult si decedeaza.

Povestea se incheie cu fantoma lui Akaki, care vaneaza pe strada mantalele a mai multor oameni si speriandu-i de moarte. Ultima data ii ia mantaua persoanei "importante".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu